Konak'ta bulunan Yeşildere Kurban Pazarı'nda çadırların sökümü tamamen biterken belediye ekipleri temizlik çalışmalarına başladı. Pazarın hemen girişinde kalan son satıcı Zeki Ağırman ise öğleden sonra memleketine döneceğini söyledi. Bayramın ilk iki gününde satışın iyi olduğunu belirten Ağırman, son iki gününde ise satışın neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.
Van'dan 350 küçükbaş hayvan getiren Ağırman, "Bizim bu yıl iki çadırımız vardı. Birisi Karşıyaka Örnekköy kurban pazarındaydı, biri de Konak Yeşildere kurban pazarındaydı. Bizim getirdiğimiz hayvanlar burada fazla tutulmuyor. Geçtiğimiz yıllarda satışlarımız iyiydi. Ancak bu yıl pek memnun kalmadık. 150 hayvanımız elimizde kaldı" dedi. Ege Bölgesi'nde doğudan gelen hayvanların pek tutulmadığını söyleyen Ağırman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada genellikle Uşak, Denizli, Afyon gibi yerlerden gelen kurbanlıklar satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda da önce onlar biter sonra biz kurbanlıklarımızı bitirirdik. Bu yıl büyükbaş hayvan satışı daha çoktu. Küçükbaş hayvana rağbet yoktu. Yine yörenin hayvanları kamyon kamyon satıldı ama doğu illerinden getirdiğimiz hayvanlar çok satılmadı. Bizim hayvanlarımız biraz zayıftır ve kuyrukludur. Onun için tercih edilmediğini düşünüyorum. Biz hayvanlarımızı 750 ile bin lira arasında sattık. Kilosu ortalama 40 liraya satılmış oldu. Öğleden sonra biz de tamamen toplanacağız. Eğer alıyorsa elimde kalan hayvanları Et ve Süt Kurumu'na verebilirim. Almıyorlarsa geri götüreceğim."
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kurban Bayramı öncesinde Adıyaman'da yaptığı bir açıklamada, Biz, Et ve Süt Kurumu olarak da satılmayan hayvanlar olursa değeri üzerinden Et ve Süt Kurumuna kurbanlık alacağımızı şimdiden açıklıyorum. İnşallah iyi bir bayram geçireceğimize inanıyorum" diye konuşmuştu.
KASAPLARA AKIN
Öte yandan, İzmir'de Kurban Bayramı'nda kurban kesenler veya yakınları tarafından getirilen kurban etlerini uzun dönemde tüketmek üzere saklamak isteyenler hazırlıklara başladı. Etini alan, mahalle kasabının yolunu tuttu. Etlerin büyük çoğunluğu kıyma yaptırılırken bir kısmı yemeklik kuşbaşı doğratıldı. Kasaplar bu işlemler için kilo başına 1.5- 2 lTL ücret aldı. Kurban kesiminin yanı sıra parçalama ve sonrasında işleme konusunda gelenlere ellerinden gelen kolaylığı gösterdiğini anlatan kasap Ali Kocabıçak, Buca Kasaplar Meydanı'ndaki Numune Kasabı'na gelenleri geri çevirmedi. İşlerini bir kenara bırakan Kocabıçak, getirilen etleri istenen biçimde işleyerek teslim etti. Kurban bayramlarında genellikle işlerinin bu şekilde olduğunu belirten Kocabıçak, "Çok aşırı bir yoğunluğumuz yoktu. Elimizden gelen kolaylığı halkımıza gösterdik. Kesim, parçalama ve kıyma konusunda yardımcı olduk" dedi.
"ETİN YAĞI ÖNEMLİ"
Et işlenirken yapılan yanlışlara dikkat çeken Kocabıçak, etin üzerindeki yağı ayıklamamak gerektiğini belirterek "Yağın tamamını alırsanız et kuru kalır. Bu durumda pişirirken katı yağ kullanılıyor. Bu daha sağlıksız bir yöntem. Aşırıya kaçmadan etin üzerinde yağ bırakmak gerekir" diye konuştu. Kesildikten sonra dinlendirilmeyen kurban etinin mutlaka bozulduğunu belirten Kocabıçak şöyle dedi:
"Kurban etinin kesildikten sonra 5-6 saat tepsi içinde hava sirkülasyonu olan bir yerde bekletilmeli. Etin buharı, sıcaklığı gitmeli. Taze taze poşetleyip dolaba atıyorlar. Dondurucuya dahi atsanız o et bozulur. Önemli olan dinlendirdikten sonra, ufak parçalara ayırmak ve yassı bir hale getirip dondurucuya atmak gerekir. Eğer bu şekilde dondurursanız bekleme süresi sınırsız oluyor. Ama tekrar söylüyorum eti dinlendirdikten sonra saklanacak hale getirilip dondurmak gerekir, yoksa her halükarda bozulur." (DHA)